Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 73 людини

Дистанційне навчання.Цікава математика 6 клас. Вчитель Дякова І.В.

Дата: 21 березня 2020 о 06:48, Оновлено 21 березня 2020 о 07:01
Автор: Дякова І. В.
234 перегляда

Урок №23; і №24
Тема: Застосування графів до розв'язування комбінаторних задач

Методичні рекомендації до теми "Графи"

   Поняття графа доцільно вводити після того, як розібрано кілька завдань, подібних завданню 1, вирішальне міркування в яких - графічне представлення. Важливо, щоб учні відразу усвідомили, що один і той же граф може бути намальований різними способами. Строге визначення графа давати не потрібно, тому що воно надто громіздке, і це тільки ускладнить обговорення. На перших порах вистачить і інтуїтивного поняття. При введенні поняття ізоморфізму можна розв’язати кілька вправ на визначення ізоморфних і неізоморфних графів. Одне з центральних положень теми – теорема про парність числа непарних вершин. Важливо, щоб учні до кінця зрозуміли її доведення і навчилися застосовувати до розв’язування завдань. При розгляді декількох завдань можна фактично повторювати її доведення. Надзвичайно важливим є також поняття зв'язності графа. Змістовим міркуванням тут є розгляд компоненти зв'язності, на це необхідно звернути особливу увагу. Ейлерові графи - тема майже ігрова. Головна мета, яку треба досягти при вивченні графів, – навчити школярів бачити граф в умові завдання і грамотно перекладати умову на мову теорії графів. Краще спланувати заняття послідовно впродовж 2-3-х навчальних років.

Теоретичний матеріал до теми "Графи" Графи – чудові математичні об'єкти, з їх допомогою можна вирішувати дуже багато різних, зовні не схожих один на одного завдань. У математиці існує цілий розділ – теорія графів, який вивчає графи, їх властивості та застосування. Ми ж обговоримо тільки найосновніші поняття, властивості графів і деякі способи розв’язування завдань.

Приклади розв'язання завдань до даної теми

Завдання 1. У місті Маленькому 15 телефонів. Чи можна їх з'єднати проводами так, щоб кожен телефон був з'єднаний рівно з п'ятьма іншими?

Розв’язання. Припустимо, що таке з'єднання телефонів можливо. Тоді уявімо собі граф, в якому вершини позначають телефони, а ребра – проводи, які їх з'єднують. Підрахуємо, скільки всього вийде проводів. До кожного телефону підключено рівно 5 проводів, тобто ступінь кожної вершини нашого графа – 5. Щоб знайти число проводів, треба підсумувати ступені всіх вершин графа і отриманий результат розділити на 2 (кожен дріт має два кінця, то при підсумовуванні ступенів кожен дріт буде взято 2 рази). Але тоді кількість проводів вийде не цілим, а дробовим числом. Отже, наше припущення про те, що можна з'єднати кожен телефон рівно з п'ятьма іншими, виявилося хибним. Відповідь: з'єднати телефони таким чином неможливо.

Задача 2. У тридев'ятому царстві тільки один вид транспорту – килим-літак. Зі столиці виходить 21 ковролінія, з міста Далекий – одна, а з усіх інших міст – по 20. Доведіть, що зі столиці можна долетіти в місто Далеке.

Доведення. Зрозуміло, що якщо намалювати граф ковроліній Царства, то він може бути незв'язним. Розглянемо компоненту зв'язності, яка включає в себе столицю Царства. Зі столиці виходить 21 ковролінія, а з будь-яких інших міст, крім міста Далеке, – по 20, тому, щоб виконувався закон про парне число непарних вершин необхідно, щоб і місто Далеке входило в цю ж саму компоненту зв'язності. А так як компонента 36 зв'язності – зв'язний граф, то зі столиці існує шлях по ковролінії до міста Далеке, що й потрібно було довести.

Задача 3. У країні Цифра є 9 міст з назвами 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Мандрівник виявив, що два міста з'єднані авіалінією в тому і тільки в тому випадку, якщо двозначне число, утворене назвами міст, ділиться на 3. Чи можна долетіти з міста 1 в місто 9?

Розв’язання. Поставивши у відповідність кожному місту точку і з'єднавши точки лінією, якщо сума цифр ділиться на 3, отримаємо граф, в якому цифри 3, 5, 9 пов'язані між собою, але не пов'язані з іншими. Значить долетіти з міста 1 в місто 9 можна.

Задача 4. У державі 100 міст. З кожного міста виходить 4 дороги. Скільки всього доріг в державі?

Розв’язання. Підрахуємо загальну кількість доріг, які виходять з усіх міст: 100 ∙ 4 = 400. Однак при такому підрахунку кожна дорога порахована 2 рази, адже вона виходить з одного міста і входить в інше. Тому всього доріг у два рази менше, тобто 200.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.