Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 73 людини

Дистанційне заняття. Українська література , 10 клас . Вчитель Коцар Л.Ф.

Дата: 22 березня 2020 о 08:03
Автор: Коцар Л. Ф.
164 перегляда

Тема . Урок позакласного читання . О Кобилянська "Земля"

Перегляньте фільм  за посиланням :

https://www.youtube.com/watch?v=gOoWxac0bJs

Прослухайте аудіокнигу :

https://znoclub.com/pidgotovka-do-zno/1216-ekranizatsiya-tvoru-olga-kobilyanska-zemlya.html

Історія написання повісті «Земля»

Соціально-психологічна повість О. Кобилянської «Земля» - надзвичайно цікаве літературне явище, твір, який приніс письменниці славу і повагу. Цей найкращий твір Ольги Юліанівни був написаний протягом 1898-1901років на місцевому матеріалі: в селі Димка нинішнього Глибоцького району Чернівецької області, що знаходиться за 27км. від Чернівців, стався нечуваний злочин: брат вбив брата. Ольга Кобилянська мала в Димці родичів, особисто знала старого Костянтина Жижіяна та його синів Михайла і Саву (правда, є інформація, що справжнє прізвище прототипів було Жижіяну і що вони молдавани за національністю). Була знайома письменниця й з коханкою молодшого брата Маріукою Магас (у творі це Рахіра Чункач), а образ Анни списаний з наймички, яка довгий час працювала у Кобилянських. Робота над повістю вимагала великого напруження нервів. Авторка сама зазначала: «Факти, що спонукали мене написати «Землю», правдиві. Особи майже всі до одної також із життя взяті. Я просто фізично терпіла під з'явиськом тих фактів, і коли писала - ох, як хвилями ридала!.

Радянські дослідники повісті «Земля» перекручували її зміст, свідомо зміщували акценти, беззапеляційно заявляючи, що брат убив брата виключно через землю. А тим часом конфлікт у повісті значно глибший, проблематика ширша. До того ж Ольга Кобилянська задумувала написати другу частину цього твору, який, навіть наявний у незначних уривках, цілком руйнує прорадянську версію злочину через приватну власність. Задум не здійснився.

У лютому 1906р. Письменниця скаржилася М.Павликові: «Почала-м другу частину оповідання «Земля» писати, та через недугу матері перервала. Коли закінчу - не знаю. Часом думки роєм налітають, але писати годі...» Ще навіть у двадцяті роки письменниця поверталася до роботи над другою частиною, але так її не завершила.

«Земля» - соціально-психологічна повість, а це означає, що всі вчинки, помисли і дії героїв ґрунтуються не стільки на матеріальних факторах, скільки на психологічних. Ось чому, читаючи твір, треба вдуматись, зіставляти, аналізувати, щоб знайти істину.

Ольга Кобилянська цілком сприймала ставлення селян до землі як до найбільшої цінності, поділяла їхні помисли. У творі вона висвітлила, що земля може не тільки годувати, а й виховувати, давати повагу від людей, авторитет у громаді.

Цікаво, що навіть легковажна Рахіра в другій частині була задумана як найкраща господиня й робітниця в селі. Так вплинула на нії одержана земля.

Взагалі, життя прототипа Рахіри - Маріуки Магас - склалося дуже погано. Сава Жижіян поволі божеволів, не міг працювати на землі, йому ввижалася кров і голос брата.. Не витримавши тортур совісті, він задумав поїхати в Канаду, бо мріяв, що чужина дасть шанс забути про злочин. Старий Жижіян умовляв тепер уже єдиного сина не їхати, навіть віддав йому найкраще поле, але Сава емігрував, став шахтерем і загинув під час обвалу, Маріука мучилася з дрібними дітьми, була ображена на Кобилянську, що так непривабливо вивела її в творі. Але поле обробляла сумлінно і мала найкращі врожаї на селі. Коли прийшла радянська влада, Магас, погрожуючи виселенням в Сибір, примусили здати в колгосп худобу, поле та ще й написати заяву від імені Рахіри Чункач. Як тільки В. Василько інсценізував "Землю" О. Кобилянської, Маріуку почали возити в Чернівецький театр, перед виставою чи після виводити на сцену, змушували признаватися в тому, що намовляла коханого заради землі вбити брата. До речі, Магас відмовчувалася або заперечувала. Цілком ймовірно, що ця жінка не мала жодного відношення до злочину, а версія письменниці була художнім домислом.

Ольга Кобилянська та сім'я її батьків були знайомі з Жижіянами ще до злочину Сави. Костянтин просив Кобилянського посприяти, щоб Михайла не взяли до війська, але батько письменниці відмовився це зробити, мотивуючи тим, що армія дасть молодому селянинові добру школу життя. Коли ж 12 листопада 1894року Михайло загинув, старий Жижіян прийшов у Чернівці й вблагав Кобилянського допомогти врятувати сина-вбивцю, єдиного спадкоємця. Кобилянський розумів, що Саву жде шибениця, а тому порадив, щоб той мовчав і не признавався. Зробив це Юліан не заради вигоди, а заради старих батьків, які божеволіли від горя і розпуки.

Твір має складну композицію. Є багато відступів, пейзажів, портретів.

Використовуючи прийом "Фішбоун " дайте відповідь на питання " Чому Сава Федорчук став новітнім Каїном? Як наважився порушити Божу заповідь «Не убий»? Чи можна було попередити злочин? "

Результат пошуку зображень за запитом "фішбоун картинки"

          В основі твору — морально-етична проблематика, заглиблення у філософську й навіть містичну царину. Це вкотре підтверджує епіграф твору «Кругом нас знаходиться якась безодня, що її вирила доля, але тут, у наших серцях, вона найглибша». Таким чином наголошується, що хоч проблема власності на землю соціальна,                  О. Кобилянська акцентує на морально-етичних проблемах, і для неї важливо пояснити причини того, що сталося, дослідити психологію кожного персонажа. Письменниця у повісті порушує такі проблеми:

  • сакрально-містичний зв’язок людини і землі;
  •  влада землі над людиною;
  •  фатум, влада долі над людиною;
  •  життя і смерть;
  • гріх і святість;
  •  злочин і спокута;
  • любов і ненависть;
  •  сумлінна праця на землі як священний моральний обов’язок, єдиний засіб і виправдання буття селянина.

Складіть порівняльну характеристику персонажів, використовуючи метод «Кола Вена»: Івоніки і Марійки,  Михайла і Сави, Рахіри і Анни (на вибір).

Картинки по запросу "кола вена шаблон"


 

Напишіть формальне есе "Які життєві цінності є найголовнішими для тебе?"

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.