Новини проекту
Новий навчальний рік!
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 73 людини

Дистанційне навчання. Захист Вітчизни 10 клас Кобець Р.В.

Дата: 8 квітня 2020 о 13:21
Автор: Кобець Р. В.
141 перегляд

Урок 42.Надзвичайні ситуації (НС) воєнного характеру. Вражаючі фактори ядерної зброї та їх вплив на населення, об'єкти економіки  і  довкілля

Надзвичайні ситуації мирного і воєнного часу 

Надзвичайні ситуації (НС) воєнного характеру. Вражаючі фактори ядерної зброї та їх вплив на населення, об'єкти економіки  і  довкілля

Воєнні дії, що мають або можуть мати місце у взаємовідношеннях двох чи більшої кількості країн, несуть у собі різноманітну небезпеку. Одне з провідних місць у такій небезпеці посідають НС, що можуть виникнути від воєнних дій. Теоретично вони можуть спричинити виникнення НС будь-якого характеру. Проте одними з найбільш ймовірних видів НС є такі, що зумовлені застосуванням засобів масового ураження, а саме: ядерної, хімічної та бактеріологічної зброї. Наслідки застосування цих видів зброї, в свою чергу, можуть спричинити виникнення інших НС і, зокрема: вибухів, пожеж, затоплень місцевості, в тому числі із розповсюдженням по ній отруйних речовин. Вживання своєчасних заходів у разі виникнення НС спричинених воєнними діями, дозволяють значною мірою зменшити їх негативний вплив на організм людини. Такі заходи будуть ефективними лише тоді, коли нам будуть відомі фактори, викликані зброєю масового ураження, оскільки саме вони створюють зазна­чений негативний вплив. Розглянемо їх дещо детальніше.

Ядерною називається зброя, енергія уражаючої дії якої вивільнюється під час ядерних реакцій поділу або синтезу.

Ядерні боєприпаси доставляються в зони воєнних дій за допомогою ракет, авіації та з використанням артилерії. Основне призначення ядерної зброї  масове ураження людей, знищення або руйнування об'єктів народного господарства, інших споруд і техніки. Уражаюча дія ядерного вибуху залежить від потужності боєприпасу, виду вибуху (наземний, підземний, повітряний, підводний, висотний), типу ядерного заряду. Проте, в будь-якому випадку на людину негативно діє комплекс факторів (або уражуючих факторів): ударна хвиля, світлове випромінювання, вторинні фактори ураження, а також проникаюча радіація та електромагнітний імпульс. Після дії цих факторів додається ще один,  радіоактивне зараження, що діє як на території вибуху, так і за рухом радіоактивної хмари.

Ударна хвиля  це ділянка різкого стискування середовища, що у вигляді сферичного шару розповсюджується в усі сторони від місця вибуху з надзвуковою швидкістю. Хвиля утво­рюється за рахунок величезної енергії, яка виділяється у зоні реакції, де виключно висока температура, а тиск досягає мільярдів атмосфер. Ударна хвиля може нанести незахищеним людям і тваринам значні ушкодження або призвести до смерті. Вторинними факторами ураження в цей момент можуть стати уламки зруйнованих будівель та інших предметів, що летять з великою швидкістю.

Світлове випромінювання  це сукупність видимого світла та близьких до нього за спектром ультрафіолетових та інфрачервоних променів.

Джерело світлового випромінювання – ділянка вибуху, що світиться і яка складається з нагрітих до високої температури речовин ядерного боєприпасу, повітря та ґрунту. Так, температура цієїділянки упродовж певного часу дорівнює температурі на Сонці (8-10 тисяч градусів за Цельсієм). Тривалість світлового випромінювання, в середньому, 10-12 секунд. Уражаюча дія світлового випромінювання характеризується світловим імпульсом. Воно (випромінювання) у випадку безпосередньої дії вик­ликає опіки відкритих частин тіла, тимчасову сліпоту, опіки сітківки очей. Можливі вторинні опіки, що виникають від полум'я палаючих будівель, споруд, рослинності, одягу. Також, на об'єктах, у населених пунктах світлове випромінювання викликає пожежі різної інтенсивності.

Проникаюча радіація  це один з уражуючих факторів ядерної зброї, що відзначається потоком гамма-випромінювання і нейтронів, які випромінюються в навколишнє середовище із зони вибуху. Крім зазначених, також випромінюються альфа- та бета-частки, але оскільки вони відзначаються нетривалим існуванням, їх дію на людей та об'єкти не враховують. Час дії проникаючої радіації не перевищує 5-10 секунд. Дія проникаючою радіації на людини характеризується ймовірністю виникнення променевої хвороби.

Електромагнітний імпульс  це магнітні поля, що виникає під час взаємодії альфа-випромінювання з атомами і молекулами навколишнього середовища та передають останнім імпульси енергії. Його вплив на організм людини відсутній, проте виникнення в цей час електричних напруг і струмів значної величини у дротах і кабелях повітряних ліній зв'язку, сигналізації, електропередач, в антенах радіостанцій можуть завдати шкоду людині.

Радіоактивне зараження – це забруднення території продуктами ядерного вибуху. Воно виникає внаслідок випадання радіоактивних опадів (речовин) з хмари ядерного вибуху. Основне джерело радіоактивності - продукти розщеплення речовин, що складають ядерне пальне, а також наведена активність, - тобто дія проникаючої радіації на деякі хімічні елементи, що входять до складу грунту (натрій, кремній, інші).

Радіоактивне зараження має низку особливостей, що відрізняють його від інших уражуючих факторів ядерного вибуху, а саме: велика площа ураження (тисячі та десятки тисяч квадратних кілометрів), довга тривалість уражаючої дії (тижні, а деколи і місяці), складність у визначенні радіоактивних речовин (не мають кольору, запаху, інших зовнішніх ознак).

Характеристика осередку ядерного ураження 

Осередком ядерного ураження називається територія, в межах якої внаслідок дії ядерної зброї утворилися масові ураження людей, тварин, рослин, руйнування будівель та споруд. Він характеризується: кількістю уражених; розмірами площі ураження; зонами зара­ження з різним рівнем радіації; зонами пожеж, затоплень, руйнувань і пошкоджень будівель і споруд. В осередку ураження кількісні характеристики енергії ядерного вибуху складають:

ударна хвиля - до 50 % усієї енергії вибуху;

світлове випромінювання - 35 %,

проникаюча радіація - 4 %,

радіоактивне зараження місцевості - 10 %,

електромагнітний імпульс - 1 %.

Особливості вражаючої дії нейтронних боєприпасів

Ураження людей, шо виникають під дією ударної хвилі від ядерного вибуху, поділяються на легкі, середні, важкі і надто важкі (смертельні), що у цифровому вираженні становить відповідно: 20-40, 40-60, 60-100 та понад 100 кілопаскаль (кПа). Світлове випромінювання негативно впливає на людей шляхом утворення опіків. Вони бувають чотирьох ступенів:

1 ступінь  почервоніння, припухлість, набряки шкіри;

2 ступінь – утворення пухирів;

3 ступінь  омертвіння шкіри й утворення виразок;

4 ступінь  омертвіння шкіри та інших шарів тканини.

Дія проникаючої радіації полягає в руйнації окремих молекул та елементів клітинних структур організму людини. Це призводить до порушення нормального обміну речовин, зміни характеру життєдіяльності клітин, окремих органів і систем організму, - прогресує променева хвороба. За ступенем важкості променеву хворобу поділяють на чотири групи.

Променева хвороба І ступеня (легка група)  виникає при сумарній дозі 100-200 рад. Прихований період триває 3-5 тижнів, після чого з'являються загальна слабкість, нудота, запаморочення, підвищення температури. Після одужання працездатність, зазвичай, зберігається.

Променева хвороба II ступеня (середня група)  виникає при сумарній дозі 200-400 рад. Упродовж перших 2-3 діб спостерігається первинна реакція організму (нудота і блювання), після чого настає прихований період (15-20 діб). Ознаки захворювання проявляються яскравіше. Одужання, за умови активного лікування, настає через 2-3 місяці.

Променева хвороба III ступеня (найважча група)  виникає при дозі 400-600 рад. Первинна реакція організму різко виражена. Прихований період становить 5-10 діб. Хвороба проходить інтенсивно і важко. У сприятливому випадку одужання може настати через 3-6 місяців.

Променева хвороба IV ступеня (надважка група)  виникає при дозі понад 600 рад. У більшості випадків закінчується смертю.

Нейтронна зброя 

Нейтронна зброя є різновидом зброї масового ураження з потужним виходом нейтронного потоку в складі проникаючої радіації. На відміну від атомного, нейтронний вибух уражує тільки людей, не завдаючи шкоди будівлям, техніці тощо, а також не забруднює довкілля радіоактивними викидами.

Нейтронні боєприпаси – це малогабаритний термоядерний заряд, потужністю не більше 10 тис. т.

Заряд має крім атомного запалу, також важкі ізотопи водню, - дейтерій і тритій. Коли спрацьовує атомний запал, утворюється високий тиск і температура, що створюють необхідні умови для перебігу термоядерної реакції синтезу дейтерію і тритію. При цьому вивільняється енергія, що під час реакції передається нейтро­нам. Вони потрапляють назовні у вигляді смертельної радіації. Сучасна нейтронна зброя є дуже потужною.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.