Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 73 людини

Дистанційне заняття . Українська література , 8 клас Вчитель Коцар Л.Ф.

Дата: 20 квітня 2020 о 12:35
Автор: Коцар Л. Ф.
102 перегляда

Тема 3 .Розвиток зв’язного мовлення . Есе за оповіданням Володимира Дрозда “Білий кінь Шептало” « Чи легко зберегти власну індивідуальність у сучасному жорстокому світі? » або Чи може зберегти сучасна людина свою індивідуальність при життєвому виборі? "

Есе: що це таке, як написати і як не наробити помилок

Написання есе ЄДІ центр 100 балів

Всім школярам або студентам хоча б раз у житті доводилося писати есе. Виконання даного завдання обов'язково для проходження шкільних і університетських курсів по суспільним, гуманітарним і навіть деяким точних наук.

Багато з нас, незалежно від віку і досвіду, відчувають сумніви, перед тим, як приступить до написання есе на задану або похідну тему. Однак, боятися написати власний твір не варто.

Що таке есе: просте пояснення

эссе: источник: de-online.ru

Есе - це мала форма літературної творчості. Вона зародилася на території Франції і перекладається як начерк, спроба або досвід. В есе автор, незалежно від свого досвіду, віку, знань і умінь, може поділиться власними спостереженнями про життя, враження про той чи інший момент і поділиться іншими радощами або печалями з читачем.

Для того, щоб на інтуїтивному рівні зрозуміти, що таке есе, спробуйте проаналізувати свої асоціації зі словом вальс - запишіть те, що виникає у вас в фантазії: опишіть враження, почуття, думки, спогади і думки про вальсі у вашій або чужого життя.

Історія есе

У будь-якій шкільній енциклопедії описано, що під поняттям есе мається на увазі прозаїчний жанр малого обсягу і вільний за композицією. Простіше кажучи, це - твір-роздум.

Першими даний жанр облюбували журналісти вісімнадцятого століття. Великі твори в даними жанрі створили французькі класики Дені Дідро і Вольтер, які публікували есе на філософськи теми. Однак, найбільш впливовим твором в цьому жанрі називають Досліди Монтеня

Види есе: які вони бувають

Презентація "Есе як жанр вільних людей"

Відповідно до сучасних правилом, вид есе залежить від теми і цілей. Сьогодні виділяються наступні види есе:

  • літературно-критичні;
  • історичні;
  • філософські;
  • духовно-релігійні.

Структура і план есе

эссе: источник: englex.ru

Як зрозуміти з першого погляду, що перед нами есе, а не стаття, твір або замальовка? - Досить просто:

  • малий розмір;
  • вільна структура (автор може слідувати власній, а не загальноприйнятій логіці: наприклад, починати з аргументів, а потім - до постановці проблеми);

Структура і план створення есе:

  • постановка проблема;
  • аргументи;
  • висновки.
  • Презентація "Есе як жанр вільних людей"

Крім того, будь-яке есе повинно мати проблему. Робота автора повинна сконцентруватися на розкритті проблеми, опису власного досвіду і вражень з цього приводу, пропозицій рішення і певних висновків.

Методичні рекомендації щодо написання есе

Есе - твір мистецтво і вимагає від автора виразити себе і проявити власне творче начало. Проявіть власний словниковий запас, індивідуальність і оригінальність.

Презентація "Есе як жанр вільних людей"

Використовуйте образність, а також афористичність. Ваш твір має зібрати в собі риси художнього та публіцистичного стилів, головними особливостями якого є велика кількість метафор і образів. Можна використовувати афоризми, неологізми, гру слів і інше.

При створенні есе не варто зловживати діловим, науковим або канцелярським стилями. Пишіть просто, але яскраво, але не вживайте багато нецензурної лайки, сленгу тощо

При написанні есе багато з нас роблять деякі, найпоширеніші помилки, уникнувши яких можна створити гарне есе: серед інших варто назвати наступні:

  • не порушуйте логіки: не перескакуйте від однієї до іншої думки;
  • вибирайте правильні і однозначні аргументи;
  • узгодьте частини твору між собою;
  • не використовуйте занадто багато слів: опишіть потрібне декількома поняттями;
  • не допускайте орфографічних помилок;
  • перевірте текст на правильність мовних зворотів (фразеологізмів, антонімів і синонімів);
  • слідкуйте  стилістичним нормам;
  • не допускайте фактичних помилок.

Зразок написання есе 

Чи може зберегти сучасна людина свою індивідуальність при життєвому виборі? На основі твору Володимира Дрозда «Білий кінь Шептало»

Для всього світу характерна діалектичність. Людина, як і будь-яка інша істота, поєднує в собі всі види можливих протилежностей. Одним з видів таких протилежностей є характерність для людини одночасно колективності та індивідуальності. Кожна людина бажає бути неповторною особистістю, в той же час, будучи відокремленою особою, неможливо добитися ніякого успіху у житті, тому людина змушена також бути частиною певного колективу, виконуючи покладені на неї завдання і правила. Варто сказати, що ці правила рідко бувають приємними і приносять людині хоч якесь задоволення або радість.

Відмінний приклад такого випадку описав власним читачам Володимир Дрозд у своєму творі «Білий кінь Шептало». Використовуючи алегоричний образ коня, письменник зміг показати, як важко і тяжко часом буває людині. Дійсно, необхідно визнати, що коневі по імені Шептало було непросто. Він відчував, що був не таким, як всі інші тяглові коні. Будучи білим конем, він розраховував на дещо інше ставлення. Він думав, що він заслуговує жити в світі краси, задоволення і щастя. Він хотів, щоб їм милувалися, а не змушували носити тяжкості і виконувати роботу. Він не любив, коли його били. Він не просто відчував біль, він відчував приниження, зневажання власних прав, які на його думку були високими і великими. Ситуація з Шепталом насправді сумна. Його згубила його власна совість і бажання бути корисним. Він повернувся до того, хто його експлуатував, хоча цілком міг би обійтися без людини – на природі завжди знайдеться все необхідне для такої тварини.

Насправді, з людьми часто відбувається так само, як з конем Шептало. Існує безліч неординарних і талановитих людей, які з тієї чи іншої причини займаються тим, що їм не цікаво, не подобається чи не викликає радості. Вони потрапляють у таке становище з чисто добрих правильних мотивів – вони хочуть бути корисними суспільству. Але, перебуваючи в таких умовах, вони бачать, що їх не цінують, експлуатують і взагалі загалом ставляться негативно. Таким людям особливо важко переносити таке тяжке життя, адже вони особливо добре про себе знають, що у них є талант і здібності, які, на жаль, у сфері їх діяльності настільки ж потрібні, як красиве забарвлення тягловому коню.

Набагато краще не потрапляти в таку пастку, ніж потім вибиратися з неї. Як тільки людина потрапляє в колектив, де її оточують посередності і люди без амбіцій, вона незабаром до них прислухається і стає такою же, як всі вони. Вона починає думати, що талановитий і безталанний рівні, і що вона тепер також скрізь зобов’язана, як і її колега. Краще не потрапляти в таке, чим потім намагатися вибратися.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ .НАПИСАТИ есе за оповіданням Володимира Дрозда “Білий кінь Шептало” «  Чи легко зберегти власну індивідуальність у сучасному жорстокому світі? » або  Чи може зберегти сучасна людина свою індивідуальність при життєвому виборі? "

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.